maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kaupunkikierroksella Englannissa

Viime viikolla reissasin Englannin puolelle ja kävin vierailulla Northumbrian yliopistossa Newcastlessa, Durhamin yliopistossa ja lopuksi vielä viikonloppuvisiitillä Yorkissa. Kamerani alkaa olla tiensä päässä ja jostain syystä se suostuu ottamaan kuvia ainoastaan rakennetusta ympäristöstä. Niinpä tästä tulee jälleen yksi rakennetun kulttuuriperinnön kerroksia valottava kuvakavalkadi.Newcastlesta mieleeni jäivät upeat sillat, jotka asettuvat kauniisti toistensa lomaan.Tyne-joen rannalle rakentuneessa Newcastlessa on vahva teollisen kaupungin leima, mutta viimeisten vuosikymmenien kuluessa kaupunki on kokenut suuren muutoksen koti luovaa taloutta ja se näkyy erilaisina taiteen ja kulttuurin ympärille rakentuneina keskuksina, kuten tuo Sage Gateshead peilitalo esimerkillään osoittaa.


Vierailin Newcastlessa Northumbrian yliopiston Sustainable cities -instituutissa, jonka työntekijät ovat hiukan tuuliajolla, sillä instituutti on lakkautettu. Osa työntekijöistä on jo lähtenyt, osalle on tarjottu töitä muualla yliopistolla. Instituutissa on tehty pitkään töitä mm. uusiutuvien energioiden parissa, joten on harmi, että yliopisto on päättänyt lakkauttaa yksikön. Syynä on mikäpä muukaan kuin raha ja resurssien keskittäminen strategisesti tärkeämpiin kohteisiin, jotta yliopisto pärjää kovenevassa kilpailusssa. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että Newcastlessa julkinen liikenne  on panostanut sähköisiin busseihin ja vuokrattavia polkupyöriäkin näkyi monissa paikoissa olevan saatavilla.
Newcastlesta jatkoin idylliseen Durhamiin, jossa minua odottivat antropologit ja maantieteilijät. Sain vierailla heidän energiahankkeensa palaverissa ja kuulin mielenkiintoisia näkökulmia brittiläiseen energiankulutukseen. Durhamin yliopistossa on oma energiainstituutti ja siellä alkaa syksyllä erittäin mielenkiintoinen, monitieteinen, energian ympärille rakennettu maisteriohjelma. Muutaman tunnin keskustelujen jälkeen kiertelin kaupunkia ja vierailin valtavassa katedraalissa, jossa toisesta päästä ei kunnolla nähnyt toiseen.Viikonloppuni vierähti sukulaisten kanssa Yorkissa. York on matkailijoiden suosiossa ja kaupunki oli aivan täynnä ihmisiä. Kaupungilla on kuitenkin aivan mieletön historia: roomalaisaikaa, viikinkejä, keskiaikaa, muusta historiasta puhumattakaan. Eri ajoilta on säilynyt niin paljon nähtävää, että huonokuntoisempi matkailija väsähtää heti alkuunsa. 


Minusta kaupungin parhainta antia ihanien teehuoneiden lisäksi oli Yorkin linnamuseoon rakennettu 1800-luvun katu, jossa sai kävellä ja vierailla mm. poliisilaitoksella, koulussa, apteekissa ja karkkikaupassa. Kadulle oli luotu tuon ajan ääni- ja hajumaailmaa ja lisäksi valaistus vaihteli vuorokauden aikojen mukaan. Harmi vain, että kamerani ei suostunut tätä ihanuutta kuvaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti